Wystawa „PRZYRODA MUSI ŻYĆ” [15.11.2019]

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia wystawy fotograficznej Lubomiły Chmielewskiej-Szymczak, która odbędzie się 15 listopada 2019 roku o godzinie 17.00 w Filii Miejskiego Domu Kultury na os. Karsznice, przy ul. 1 Maja 5-7.

Urodzona w Karsznicach Lubomiła Chmielewska-Szymczak to wychowanka Klubu Robotniczego ZZK w Karsznicach, obecnie Miejski Dom Kultury Filia w Karsznicach.

W latach 1945-1980 w Klubie znajdowało się kino Kolejarz, którego kierownikiem był jej ojciec a mama jako kasjerka sprzedawała bilety. Mała Luśka miała możliwość oglądania wszystkich filmów w szczególności o tematyce przyrodniczej i muzycznej, które miały zdecydowany wpływ na kierunek rozwoju jej wyobraźnii pasji zwłaszcza tanecznych.

Pierwsze kroki artystyczne stawiała w zespole tanecznym na scenie Karsznickiego Domu Kultury Kolejarz,
pod kierunkiem instruktorki Róży Wajnschetaju byłej tancerki Teatru Bołszoj w Moskwie. Po latach szkolnych sama zaczęła prowadzić zespoły taneczne w Karsznicach: Zespół Tańca Ludowego Karszniczanie, zespół dziecięcy Stokrotki i Zespół Baśniowy Krąg. Jako choreograf pracuje ponad 5o lat w rożnych placówkach kultury Zduńskiej Woli. Zdobywała ze swoimi wychowankami wiele ogólnopolskich i międzynarodowych nagród oraz wyróżnień, pokazując swój talent choreograficzny oraz promując uzdolnione artystycznie dzieci i młodzieży, lokalne placówki kultury, miasto oraz region zarówno w kraju jak i poza naszymi granicami. W Miejskim Domu Kultury w Zduńskiej Woli nadal prowadzi zajęcia taneczne z seniorami – Zespół Ladies Dance.

Jej drugą pasją jest fotografowanie. Uwielbia przyrodę i jest ogromną przeciwniczką niszczenia jej a co za tym idzie niszczenia siebie samych. Fotografuje przyrodę, ale także to co dzieje się w Zduńskiej Woli aby zapamiętać to co minęło, ale i to jak zmieniło się życie środowiska lokalnego, niestety często dzięki człowiekowi i jego nieprzemyślanym decyzjom na niekorzyść. Wycinanie drzew, zadymianie środowiska, zaśmiecanie lasów, zanieczyszczanie wód, opryski niszczące owady oraz ptaki. Tego typu działania mają wpływ na niszczenie naszego organizmu i nas samych.

Róbmy tak dalej. Na zdrowie!!!

(…) Czasem zadaję sobie pytanie. Jak można być aż tak głupim by nie doceniać wartości oraz piękna przyrody i ja niszczyć! Przecież ona daje nam życie ! (…)

Wystawa Przyroda Musi Żyć

Załączniki do pobrania