Pomoc uchodźcom z Ukrainy – podsumowanie zadania

Zadanie „Pomoc na rzecz obywateli Ukrainy dotkniętych konfliktem zbrojnym na terytorium Ukrainy” finansowane ze środków publicznych a realizowane przez Stowarzyszenie Rozwoju Kultury Dzieci i Młodzieży w Zduńskiej Woli na rzecz uchodźców z Ukrainy przebywajacych na terenie Województwa Łódzkiego.

Stowarzyszenie otrzymało dofinansowanie i refundacje częściowo poniesionych kosztów na pomoc dla uchodzców z Ukrainy w ramach zadania publicznego „Pomoc na rzecz obywateli Ukrainy dotkniętych konfliktem zbrojnym na terytorium Ukrainy”. Środki pozyskaliśmy od  Skarbu Państwa – Wojewody Łódzkiego – pana Tobiasza Bocheńskiego.

Umowa nr 0031.11a/2022 z dnia 21.06.2022 r.

Termin realizacji projektu od 24.02.2022 r. do 15.07.2022 r.

Koszt zadania 20.300,00 zł z tego:

• dotacja 14.000,00 zł
  • własny wkład finansowy 700,00 zł
  • praca wolontariuszy 5.600,00 zł

Zadanie„ Pomoc uchodźcom z Ukrainy” jest od 24 lutego 2022 roku realizowane przez działaczy Stowarzyszenia od początku pojawienia się w naszym środowisku uchodźców z Ukrainy. Jako wolontariusze pomagamy przy zbiórkach darów, przy rozładowywaniu samochodów z darami, sortowaniu, pakowaniu i załadowywaniu darów przewożonych na Ukrainę. Indywidualnie przekazujemy dary dla przebywających w Zduńskiej Woli i Powiecie Zduńskowolski uchodźców z Ukrainy. Od marca 2022 r. zaproponowaliśmy w ramach prowadzonej Świetlicy „Świetlik” ukraińskim dzieciom, ich mamom i ich babciom udział nieodpłatny w zajęciach integracyjnych typu kreatywny maluch dla dzieci w wieku 2-3 lata, warsztaty malarskie, ceramiczne, ćwiczenia oddechu i relaksacji, zajęcia wokalne, zajęcia taneczne. Finalnie zapotrzebowanie było i zrealizowano 3 warsztaty: malarski, ceramiczny i integracja poprzez taniec i śpiew. Prowadzone są również w 4 grupach zajęcia nauki języka polskiego dla uchodźców z Ukrainy. Do prowadzenia zajęć zatrudniliśmy instruktorów/specjalistów oraz wykwalifikowanych nauczycieli. Zajęcia realizujemy w oparciu o wynajęte sale w Powiatowym Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji – Młodzieżowym Domu Kultury „Na pięterku” w Zduńskiej Woli. Od 4 kwietnia podjęliśmy również działania związane z zakupami dla uchodźców z Ukrainy przebywających w Zduńskiej Woli i na terenie Powiatu Zduńskowolskiego artykułów i niezbędnych im produktów. Zakupy przekazujemy do „Darmowego sklepiku” zorganizowanego przez wolontariuszy na terenie Międzyszkolnego Ośrodka Sportowego na ul. Dolnej 41.

Zakupiono i przekazano darowizny rzeczowe dla uchodźców z Ukrainy: *artykułów żywnościowych takich jak; mleko, kasze, ryż, makarony, płatki śniadaniowe, chrupki, wędliny paczkowane, szynka konserwowa, konserwy mięsne, rybne, pasztety, paprykarz szczeciński, gulasz angielski, gołąbki, masło, mąka, herbata w tym owocowa i ziołowa, dżemy, kawa, makaron, olej, soki owocowe, ketchup, przyprawy kuchenne, koncentraty, budynie, jajka, owoce ( jabłka, pomarańcze itp.), słodycze dla dzieci woda mineralna itp,*środki czystości; proszki do prania, płyny do zmywania, płyny do mycia szyb, worki na śmieci, itp.,*art. higieny osobistej: pasta do zębów, mydła, szampony, płyny do kąpieli, gąbki do kąpieli, papier toaletowy,ręczniki papierowe, itp.),*odzież; skarpetki,* artykuły szkolne dla dzieci;    długopisy,    lub tym podobne, inne wskazane przez uchodźców, niezbędne im do życia materiały i artykuły.

Zakupione artykuły nie stanowiły pakietów bądź paczek, były one ogólnodostępne dla potrzebujących obywateli Ukrainy, w asortymencie Darmowego Sklepiku.
Nad zakupem, właściwą i prawidłową realizacją zadania czuwa koordynatorka – pani Jolanta Pasztaleniec.

Grafik opracował materiały promocyjne, plakaty oraz ulotki związane z realizowanym projektem. Materiały zostały przekazane uchodźcom przebywającym w Schronisku Młodzieżowym oraz odwiedzającym „Darmowy sklepik”. Informacje znajdują się na stronie Stowarzyszenia i Powiatowego Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji w Zduńskiej Woli – placówki od której wynajmujemy pomieszczenia na zajęcia Świetlicy „Świetlik” oraz na Stronie Inkubatora Inicjatyw Społecznych „Łaska 38”, gdzie prowadzone są również zajęcia nauki języka polskiego dla uchodźców z Ukrainy.